Saveti za učenje

KAKO DA EFIKASNO UČIM? 

Za uspešno učenje najvažnije je postojanje radnih navika, što se pre svega odnosi na poštovanje navike mesta i navike vremena. Prvo podrazumeva da učiš uvek u istoj prostoriji i na istom mestu, a drugo da praviš plan učenja, i da učiš svakodnevno u približno isto vreme.

KOLIKO VREMENA DNEVNO TREBA DA UČIM?

Odgovor na to pitanje zavisi od mnogo faktora: koliko si pažljiv na času, da li si zainteresovan za taj predmet, imaš li neka predznanja, koliko gradiva treba da naučiš, jesi li ga dobro razumeo...

5 KORAKA KAKO SE UČI

Učiti odmah – istog dana kad je gradivo predavano!

1. ČITANJE CELE LEKCIJE (informativno, da stekneš uvid u osnovnu ideju gradiva)
2. ČITANJE PAŽLJIVO DEO PO DEO (razmišljaš o pročitanom, ističeš osnovne pojmove, postavljaš pitanja)
3. PODVLAČENJE I PRAVLJENJE BELEŽAKA (procenjuješ i odvajaš bitno od nebitnog)
4. PRESLIŠAVANJE (tek kad je dovoljno naučeno, prepričaš lekciju svojim rečima, sa razumevanjem, zamišljajući kako izgleda ispitivanje na času)
5. PONAVLJANJE (odmah čim naučiš, zatim sutra, pa posle 2-3 dana ili za vikend, i obavezno dan pre ispitivanja)

ZAŠTO ZABORAVLJAM?

Zaboravljanje je prirodan proces – druge aktivnosti posle učenja (čitanje raznih sadržaja, gledanje TV, igranje igrica, razgovori...) ometaju ono što si prethodno naučio.

KAKO DA SMANJIM ZABORAVLJANJE?

Ako učiš različita gradiva, pauza između učenja treba da bude duža, ali ne previše, da ne izgubiš efekat „zagrevanja“.
Gradiva koja učiš jedno za drugim neka ne budu slična: npr. posle učenja istorije bolje je učiti matematiku nego geografiju.
Zaboravićeš manje što je gradivo bolje savladano i utvrđeno.
Teže ćeš zaboraviti gradivo naučeno sa razumevanjem – naučeno napamet BRZO se zaboravlja!

KAKO DA ZNAM DA LI JE GRADIVO ZAISTA NAUČENO?

Lekcija je naučena ako umeš da je ispričaš naglas, svojim rečima, da ne pogledaš u udžbenik ili svesku. U suprotnom, ostaješ na nivou prepoznavanja i dolazi do poznatih komentara: „kod kuće sam odlično znao, a kad sam odgovarao sve mi se pobrkalo!“

Srednjoškolski obrazovni centar, moderna privatna škola, pruža učenicima sticanje praktičnog znanja, kao i stručan profesorski kadar. Zašto smo najbolja privatna škola? Zato što nam je interes učenika na prvom mestu. Zato što su nam roditelji saradnici u obrazovno vaspitnom procesu. Zato što osposobljavamo učenike za obavljanje poslova u okviru željenog profila i zato što obezbeđujemo kvalitetan rad bez pritiska i stresa u motivacionoj i konstruktivnoj atmosferi za učenje.
Misija naše škole je upravo to – pružiti učenicima kvalitetna i savremena stručna znanja koja će obezbediti stručnost u obavljanju posla, kao i uspešno napredovanje u daljem školovanju. Na taj način, kroz modernu i atraktivnu nastavu i individualni pristup učenicima, doprinosima razvoju odgovornih i zrelih ličnosti koje će biti osposobljene za aktivno, angažovano učešće u društvu.