Svet primenjene nauke, Arheologija za početnike

Dečji kulturni centar Beograd u saradnji sa naučnim i obrazovnim ustanovama organizovao je predavanja i razgovore s decom i mladima u okviru programa SVET PRIMENJENE NAUKE.

Redakcija kulturno obrazovnih programa Dečjeg kulturnog centra Beograd svojim programima nastoji da pruži podršku vaspitno – obrazovnom radu škole podižući nivo znanja dece i mladih o pojedinim naučnicima, napretku nauke i progresivnim efektima njene primene u različitim oblastima privrede, kulture i raznovrsnim aspektima svakodnevnog života stanovnika.

„ARHEOLOGIJA ZA POČETNIKE – NAUČNI METOD TERENSKOG ISTRAŽIVANJA“ naziv je predavanja kojem su učenici prvog i drugog razreda prisustvovali u petak, 15. novembra 2013. god. u 13 sati u Maloj sali Dečjeg kulturnog centra Beograd, ul. Takovska br. 8. Predavanje je držao magistar arheologije, Marko Aleksić.

Od odabira mesta gde će započeti svoje iskopavanje, pa do trenutka kada treba rekonstruisati smisao nepoznatog predmeta, arheolozi koriste različite naučne metode i logiku zaključivanja.
Poput detektiva na mestu zločina, oni na lokalitetima beleže i fotografišu ono na šta nailaze tokom iskopavanja.
U neravnopravnoj borbi sa vekovima koji su izbrisali većinu tragova, prinuđeni su da koriste sve što im stoji na raspolaganju.
Iz laboratorije dobijaju hemijske analize starosti predmeta ili, poput kriminalističkih forenzičara, rezultate medicinskog pregleda ljudskih i životinjskih kostiju.
Na kraju, sve rezultate sklapaju u jedan mozaik da bi rekonstruisali događeje koji su se odigrali pre mnogo vekova.

Ovo su samo neke od tema o kojima je bilo reči na ovom veoma zanimljivom predavanju.

Srednjoškolski obrazovni centar, moderna privatna škola, pruža učenicima sticanje praktičnog znanja, kao i stručan profesorski kadar. Zašto smo najbolja privatna škola? Zato što nam je interes učenika na prvom mestu. Zato što su nam roditelji saradnici u obrazovno vaspitnom procesu. Zato što osposobljavamo učenike za obavljanje poslova u okviru željenog profila i zato što obezbeđujemo kvalitetan rad bez pritiska i stresa u motivacionoj i konstruktivnoj atmosferi za učenje.
Misija naše škole je upravo to – pružiti učenicima kvalitetna i savremena stručna znanja koja će obezbediti stručnost u obavljanju posla, kao i uspešno napredovanje u daljem školovanju. Na taj način, kroz modernu i atraktivnu nastavu i individualni pristup učenicima, doprinosima razvoju odgovornih i zrelih ličnosti koje će biti osposobljene za aktivno, angažovano učešće u društvu.