PROMIŠLJANJE U DEMOKRATIJI

Los Anđeles i Čikago Fondacija za ustavna prava, i Minesota Univerzitet već pet godina sprovode program Promišljanje u demokratiji (eng. Deliberating in a democracy) u deset zemalja Evrope, Azije i Amerike.

Od septembra 2007, program je počeo da se sprovodi u Srbiji kao pilot program, a realizuju ga Građanske inicijative.
U program je bilo uključeno deset profesora srednjih školaiz Beograda, Užica i Novog Pazara.
Što se tiče sadržaja samog programa, on je osmišljei da se sprovodi na bazi usmerene akademske kontroverze jedne od sgrategaja Konstruktivnog učenja.

Na časovima Promišljanja u demokratiji učenici se informišu o aktuelnim temama poput globalnog zagrevanja ili obaveznog glasanja, učeći da prate relevantne i pouzdane materijale, kritički preispituju informacije, formiraju argumente za i protiv nekog stava i vode strukturisani dijalog, vežbajući tako veštine aktivnog slušanja i.promišljanja.
Promišljanje je svrsishodna diskusija, razmena ideja i analiza argumenata sa ciljem donošenja informisane i odgovorne odluke.

Zašto je važno učiti promišljanje u demokratiji?

Veze između političkog promišljanja i demokratskih uloga: (zakonodavci, sudije, šefovi država i građani)

• Pomaže ljudima da pronađu oblasti slaganja i da na osnovu novih dokaza, ukoliko su oni prihvatljivi, promene mišljenje
• Pomaže ljudima da donesu odluke koje su zasnovane na ograničenim informacijama koje sadrže višestruke vidike, čak i kada posledice nisu jasne
• Osnažuje razvoj demokratske zajednice kroz zajednički rad

Na časovima sociologije, ustava i prava građana i građanskog vaspitanja koristimo novu tehniku rada u nastavi sa učenicima koja se bazira na znanjima i iskustvima koja smo stekli na edukaciji u Americi.

Tagged: , , , ,

Srednjoškolski obrazovni centar, moderna privatna škola, pruža učenicima sticanje praktičnog znanja, kao i stručan profesorski kadar. Zašto smo najbolja privatna škola? Zato što nam je interes učenika na prvom mestu. Zato što su nam roditelji saradnici u obrazovno vaspitnom procesu. Zato što osposobljavamo učenike za obavljanje poslova u okviru željenog profila i zato što obezbeđujemo kvalitetan rad bez pritiska i stresa u motivacionoj i konstruktivnoj atmosferi za učenje.
Misija naše škole je upravo to – pružiti učenicima kvalitetna i savremena stručna znanja koja će obezbediti stručnost u obavljanju posla, kao i uspešno napredovanje u daljem školovanju. Na taj način, kroz modernu i atraktivnu nastavu i individualni pristup učenicima, doprinosima razvoju odgovornih i zrelih ličnosti koje će biti osposobljene za aktivno, angažovano učešće u društvu.