Izložba radova naših profesorki u Šumatovačkoj

 U okviru manifestacije Dani BeogradaCentar za likovno obrazovanje – Šumatovačka je održala tri besplatne radionice / javna časa, u saradnji sa Školom za estetiku i medicinu “ŠKOLEST” iz Beograda.Odevanje, šminka, ukrašavanje spoljašnjosti, važan su deo svakodnevnog rituala bez obzira na uzrast, profesiju, imovinski status i slično. Potrebe za samoprezentacijom i jasno usmerenom pažnjom ka osmišljavanju i kreiranju javnog identiteta ličnosti, doživljavaju svoju ekspanziju pojavom društvenih mreža koje postaju platforma za ovaj vid komunikacije i u velikoj meri se oslanjaju upravo na vizuelne prezentacije.Na radionicama koje su se u okviru manifestacije Dani Beograda održale u Centru za likovno obrazovanje Šumatovačka 122, u sredu 16. aprila, u periodu od 13 do 18 časova, pokušali smo da zajedno sa posetiocima i učesnicima radionica, definišemo značaj i značenje, ovih metoda izražavanja, sa osvrtom na istoriju prakse ukrašavanja lica i tela, fenomen odevanja i komunikacije ovih sadržaja u savremenom okruženju.Fizički izgled je izraz identiteta, indikator karakteristika ličnosti koja ga kreira.
Od zanemarivanja, do šunda i kiča, saopštavamo okolini ko smo, šta želimo, šta očekujemo, kako živimo.

PROGRAM:

Studio na spratu 13:00 – 15:00

KALIGRAFSKO OSLIKAVANJE TELA - Autorka i voditeljka MA Jelena Damnjanović, diplomirana grafičarka i samostalna umetnica

Ljudska koža bila je podloga koja se oslikava i čija je osnovna karakteristika trodimenzionalnosti omogućila učesnicima nov i kreativan pristup pisanju. Oslobađanje kreativnosti kroz interaktivan rad je u isto vreme i podsticaj umetničkog izražavanja u cilju stvaranja lepog umetničkog dela – slike na ljudskom telu.

SAN / MIMIKRIJATRANSFORMACIJA - Milica Katančević Ignjatović, strukovni estetičar – kozmetičar, scenski masker – vlasuljar

Predavač u školi za Medicinu i estetiku na smeru Specijalista za dekotrativnu kozmetiku – šminker, Milica Katančević Ignjatović, predstavila je šminku / masku kao fenomen ukrašavanja, ali i kreiranja drugih poruka i sadržaja (ritual, magija, maska, pozorište, igra, umetnost i sl.). Posetioci su mogli da se uključe u demonstraciju i ponesu na licu masku ili detalj koji su sami izabrali ne licu mesta.

Studio na spratu 16:00 – 18:00

BESPLATNI JAVNI ČAS PREDMETA KOSTIM I SAVREMENO ODEVANJE

Autor i voditelj Boris Čakširan, diplomirani slikar – kostimograf, koreograf i reditelj, sa bogatom internacionalnom i domaćom karijerom. Poznat je i po hit TV ostvarenjima kao što su Otvorena vrata, Crni Gruja, Vratiće se rode, Montevideo itd.

Oblast kostimografije je uvek doživljavana kao „lepa igra krpicama“, ali je zapravo veoma važan segment savremenog života, i skoro svake prilike i događanja, bilo da kreiramo funkcionalnu uniformu za gradskog čistača ili svečano odelo za predsednika države, kaže Boris Čakširan, koji je u sredu 16. aprila od 16 časova u okviru programa Dani Beograda, održao besplatni javni čas predmeta kostim i savremeno odevanje, koji se redovno održava u Centru za likovno obrazovanje u Šumatovačkoj.

Posetioci su imali priliku da se upoznaju sa metodologijom procesa nastave koja se odvija u okviru tri osnovne celine:

  • pojam odevanja, istorija i rekonstrukcija odeće kroz epohe,
  • kostimografija i kreiranje kostima za TV, film i pozorište i
  • savremeno odevanje, visoka moda i industrijski dizajn.

Šta je odevanje – osnovni koncepti odevanja, namena odeće i njeno značenje, upoznavanje sa odećom kroz epohe, poznavanje materijala, osnova kostimografije, osnova savremenog odevanja – ideja, koncept, estetika, sociologija, merčendajzing, stilizam, mediji, formiranje projekta i slično, samo su deo su znanja kojima je Boris poučavao polaznike kroz seriju teorijskih i praktičnih prezentacija i vežbi.Povodom obeležavanja saradnje Centra za likovno obrazovanje – Šumatovačka i Škole za medicinu i estetiku “ŠKOLEST”, u Galeriji Stepenište u Šumatovačkoj 122, otvorena je izložba radova predavača Škole za medicinu i estetiku “ŠKOLEST”: Ružice Ristić, profesorke istorije kostima i istorije umetnosti, Marine Stojković, profesorke na predmetu Stil kao koncept lepog izgleda i Ivane Dragojević, profesorke na predmetu Teorija forme, crtanje i slikanje. Izložba je bila otvorena u 12.00 časova.

Cilj programske saradnje Šumatovačke ustanove kulture i Škole za medicinu i estetiku “ŠKOLEST”, jeste obogaćenje programa i komparativno sagledavanje veština i znanja stečenih na nastavi kako u pogledu primene tako i promišljanja na temu lika kao nosioca vizuelnog identiteta u savremenom društvu.

 

Tagged: , , , , , , , , , , , ,

Srednjoškolski obrazovni centar, moderna privatna škola, pruža učenicima sticanje praktičnog znanja, kao i stručan profesorski kadar. Zašto smo najbolja privatna škola? Zato što nam je interes učenika na prvom mestu. Zato što su nam roditelji saradnici u obrazovno vaspitnom procesu. Zato što osposobljavamo učenike za obavljanje poslova u okviru željenog profila i zato što obezbeđujemo kvalitetan rad bez pritiska i stresa u motivacionoj i konstruktivnoj atmosferi za učenje.
Misija naše škole je upravo to – pružiti učenicima kvalitetna i savremena stručna znanja koja će obezbediti stručnost u obavljanju posla, kao i uspešno napredovanje u daljem školovanju. Na taj način, kroz modernu i atraktivnu nastavu i individualni pristup učenicima, doprinosima razvoju odgovornih i zrelih ličnosti koje će biti osposobljene za aktivno, angažovano učešće u društvu.