Stanimo malo, pesmo…lepota tela, duha i reči

 

 

Narednih dana u učionicama „Školesta“ ugostićemo Dositeja, Čehova i Vaska Popu.Govorićemo o  svetlosti razuma i nastanku prvih enciklopedija.

Čehov će morati da nam objasni zašto Astrov bira Jelenu, ako je Sonja vrednija, i zašto puška iz prvog čina mora da opali u trećem.

Ilustrovaćemo neobičan „Spisak“ Vaska Pope, u kome trska misli, stolica želi, a pepeljara svetluca…

 Suočićemo ih. Oslušnućemo misli 18, 19. и 20. veka.

Hoće li ozbiljan bivši popečitelj razumeti zašto konj „obično osam nogu ima“? Ili će i on kritikovati vratolomne stihove, kako su to činilii Popini savremenici?

 

          Šta nas impresionira? Gde su granice između realnosti i naših doživljaja? Ko se to usudio da tuži,  a ko da sledi Bodlera? Kuda poleteti raširenim krilima albatrosa? Vredi li posvetiti život stvaralaštvu? I zašto su nam poručili da „naučimo pjesan“ako će „poeziju svi pisati“…?.

Pitali smo se tokom prethodne nedelje i tragali za odgovorima kroz šumu simbola u tekstovima francuskih i srpskih pesnika. Otkrili smo neočekivane sličnosti njihovih poruka, diskutovali o smislu tumačenja umetnosti, radovali se saznanjima da su nam i danas bliski…

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                 Kristina Đurić

Tagged: , , , , , , , , , ,

Srednjoškolski obrazovni centar, moderna privatna škola, pruža učenicima sticanje praktičnog znanja, kao i stručan profesorski kadar. Zašto smo najbolja privatna škola? Zato što nam je interes učenika na prvom mestu. Zato što su nam roditelji saradnici u obrazovno vaspitnom procesu. Zato što osposobljavamo učenike za obavljanje poslova u okviru željenog profila i zato što obezbeđujemo kvalitetan rad bez pritiska i stresa u motivacionoj i konstruktivnoj atmosferi za učenje.
Misija naše škole je upravo to – pružiti učenicima kvalitetna i savremena stručna znanja koja će obezbediti stručnost u obavljanju posla, kao i uspešno napredovanje u daljem školovanju. Na taj način, kroz modernu i atraktivnu nastavu i individualni pristup učenicima, doprinosima razvoju odgovornih i zrelih ličnosti koje će biti osposobljene za aktivno, angažovano učešće u društvu.