Saveti za postizanje savršenog tena

Ujednačen, baršunast, savršen ten – san svake žene. Nije retko da  u želji da dobijemo što bolji, lepši i ujednačeniji ten pravimo greške pa dobijemo upravo ono što ne želimo. Najbitnije je da nijansa pudera koji nanosimo u potpunosti odgovara tenu lica i koži lica. Znači, posebno vreme moramo posvetiti potrazi za odgovarajućom nijansom koja nam u potpunosti odgovara. Jedna od greški koju najčešće pravimo je to što nijansu pudera isprobavamo na koži ruke. Bar jednom se svakoj od nas desilo da prilikom odabira odgovarajućeg tena pudera isprobava puder na ruci. To je, naime, velika greška. Koža ruke je grublja i tamnija od kože lica te nije merljiva. Boju pudera treba birati na osnovu boje kože lica i vrata. Najbolje je da naneste malu količinu pudera na lice ili vrat i da sačekate malo. Ukoliko se puder sjedinio sa kožom, ukoliko se nijansa ne razlikuje od vaše onda je to prava nijansa za vas. Ovo je odličan način da izbegnete efekat maske i razliku boje kože lica i vrata.

Da li će puder pokriti nedostatke zavisi u mnogome od njegove konzistencije, ali i od samog načina nanošenja.  Vrlo je bitno i kako ste pripremili kožu. Koža lica mora biti očišćena i nahranjena. Na ovaj način sprečavate isušivanje kože i postižete bolji efekat. Neposredno pre nanošenja pudera nanosi se podloga (prajmer). Funkcija podloge je vezivanje pudera, pa na taj način omogućava celodnevni opstanak pudera na licu. Na tako pripremjenu kožu možemo staviti puder.

Teške pudere koristite samo za večernje izlaske i posebne prilike, iako je njihova pokrivna moć je velika, iako oni odlično ujenačavaju ten i pokrivaju nedostatke. Za svakodnevnu šminku koristite lagan puder. On ima manju moć prekrivanja, ali ujednačiće boju lica.

Masna koža luči dosta sebuma i puder sa nje vrlo lako nestaje, a često se javlja i sjaj na licu. Na očišćenu masnu kožu ne stavljati kremu za lice, već samo podlogu (prajmer). Na ovaj način puder će se bolje “zalepiti“ za kožu i duže će trajati. Za ovakvu kožu je najbolje fiksiranje puderom u kamenu. Za svakodnevnu šminku dovoljno je naneti samo prajmer i puder u kamenu.

Što se tiče suve i osetljive kože, za nju je vrlo bitno da bude dobro nahranjena pre nanošenja pudera. Prvo je potrebno kožu očistiti tonikom, a zatim naneti hranljivu kremu. Ukoliko je moguće, najbolje je da krema odstoji na licu oko pola sata jer će tako lice najbolje apsorbovati kremu. Za ovakav tip kože nije neophodno koristiti prajmer jer je ovaj tip kože takav da dugo na njoj opstaje puder. Lagani i puderi kremaste strukture pogoduju ovakvom tipu kože. Za svakodnevnu šminku nije potrebno fiksirati puderom u kamenu, može se reći da nije ni preporučljivo, ali za posebne prilike se može koristiti.

Savete za vaš ten, kako da vam lice bude savršeno, kako da naneste puder i ostalo daje Tamara Lampić.

Srednjoškolski obrazovni centar, moderna privatna škola, pruža učenicima sticanje praktičnog znanja, kao i stručan profesorski kadar. Zašto smo najbolja privatna škola? Zato što nam je interes učenika na prvom mestu. Zato što su nam roditelji saradnici u obrazovno vaspitnom procesu. Zato što osposobljavamo učenike za obavljanje poslova u okviru željenog profila i zato što obezbeđujemo kvalitetan rad bez pritiska i stresa u motivacionoj i konstruktivnoj atmosferi za učenje.
Misija naše škole je upravo to – pružiti učenicima kvalitetna i savremena stručna znanja koja će obezbediti stručnost u obavljanju posla, kao i uspešno napredovanje u daljem školovanju. Na taj način, kroz modernu i atraktivnu nastavu i individualni pristup učenicima, doprinosima razvoju odgovornih i zrelih ličnosti koje će biti osposobljene za aktivno, angažovano učešće u društvu.