PROSLAVILI SMO ŠКOLSКU SLAVU – SVETOG SAVU

Školska slava Sveti Sava i ove godine tradicionalno je obeležena prigodnom priredbom koju koju su, po idejnom konceptu profesora srpskog jezika i književnosti Đorđa Ivkovića, u delo sproveli učenici naše škole.

Čin osvećenja slavskog kolača i žita je služio protojerej Vojislav Кostić, paroh pri crkvi Svetog Velikomučenika Dimitrija. Čestitaujući blagosloveni dan svim đacima i nastavnicima srednjoškolskog obrazovnog centra "Smartanac" protojerej Кostić između ostalog je poručio:

– Opredelite se da budete čestiti, dobri i normalni ljudi, svesni činjenice da vam se sve želje možda neće ispuniti, ali budite sigurni da vas Gospod voli i ako to prihvatite na pravi način bićete zadovoljni.

Prigodan kulturno-umetnički program koji je ovom prilikom izveden oduševio je sve prisutne, pre svega jer je bio nadahnut, u pojedinim trenucima i duhovit, a učenici koji su uzeli učešće u realizaciji ove priredbe bili su vrlo motivisani.

Naši muzičari Anja Vujović (violina), Aleksandar Slavković (gitara), Luka Gavrilović (harmonika), Uroš Miloradović (bubanj) su uz podršku hora koji su činili: Stefan Ranković, Nikoleta Matić, Miloš Milovanović i Damjan Sokolovski prvo izveli himnu Svetom Savi, a potom su se nizali taktovi poznatih melodija poput: „Pukni zoro“, „Tamo daleko“, „Put Кozaka“.

Takođe, pesme Vaska Pope recitovali su Anja Ćupović, David Nikolić, Uroš Miloradović, a recitovale su se i pesme koje su pisali naši đaci: „Dobra je bol“, autora Aleksandra Slavkovića i „Neko mi je popio kišu“, koju je napisao Miloš Milovanović.

Slem-pesnici, veliki ljubitelji rep muzike i možda budući stend-ap komičari Stefan Ranković i Jovan Šukalo izveli su svoje verzije narodne pesme „Oranje Marka Кraljevića“ što je izazvalo oduševljenje pre svega među prisutnim đacima, stavljajući deseterac u kontekst svakodnevice mladih u Beogradu.

Sveti Sava, rođen Rastko 1175. godine, najmlađi je sin velikog župana Stefana i Ane Nemanjić. Već u svojoj šesnaestoj godini, Rastko se odlučuje da napusti dvorski život i zamonaši se na u Svetoj Gori na kojoj će mu se kasnije pridružiti i sam otac. Bio je monah, pisac, iguman manastira Studenice, književnik, ktitor, diplomata, i prvi arhiepiskop autokefalne Sprske pravoslavne crkve. Budući da su u to vreme srednjevekovni centri obrazovanja upravo bili manastiri, Sveti Sava se smatra jednim od prvih prosvetitelja Srba i kao takav se u našim školama slavi 27. januara

Srednjoškolski obrazovni centar, moderna privatna škola, pruža učenicima sticanje praktičnog znanja, kao i stručan profesorski kadar. Zašto smo najbolja privatna škola? Zato što nam je interes učenika na prvom mestu. Zato što su nam roditelji saradnici u obrazovno vaspitnom procesu. Zato što osposobljavamo učenike za obavljanje poslova u okviru željenog profila i zato što obezbeđujemo kvalitetan rad bez pritiska i stresa u motivacionoj i konstruktivnoj atmosferi za učenje.
Misija naše škole je upravo to – pružiti učenicima kvalitetna i savremena stručna znanja koja će obezbediti stručnost u obavljanju posla, kao i uspešno napredovanje u daljem školovanju. Na taj način, kroz modernu i atraktivnu nastavu i individualni pristup učenicima, doprinosima razvoju odgovornih i zrelih ličnosti koje će biti osposobljene za aktivno, angažovano učešće u društvu.