Frizer za dame i gospodu

Obrazovni program za obrazovanje frizera za dame i gospodu specifičan je po tome što u našoj školi u vremenskom trajanju od tri godine učenici stiču teorijska i praktična znanja i veštine koje obuhvataju sve procedure karakteristične i za muškog i za ženskog frizera, dok u svim ostalim školama u toku trogodišnjeg obrazovanja učenici mogu da steknu znanja i zvanje samo muškog ili samo ženskog frizera. Naš program je urađen po ugledu na evropske standarde i programe obrazovanja frizera.

U toku školovanja učenici se osposobljavaju za izvođenje različitih frizerskih procedura u cilju nege, dekoracije, transformacije i kamuflaže kose i vlasuljarskih dodataka, kako žena, tako i muškaraca.

Učenici se, takodje, osposobljavaju da koriste savremena sredstva poput: računarskih programa za utvrđivanje odgovarajuće dužine, boje kose i oblika frizure, trihograma i fototrihograma za utvrđivanje opadanja kose, kapilodermije za dijagnostikovanje i kozmetoterapiju kose i kapilicijuma, savremenih  preparata za održavanje higijene, estetske nege i dekoracije kose, savremene metode kamuflaže alopecije, savremeni pribor za rad i savremena sredstva za zaštitu na radu.

Po završetku školovanja, naši učenici stručnu karijeru mogu otpočeti zapošljavanjem kod poslodavaca ili otvaranjem sopstvenog frizerskog salona. Frizer za dame i gospodu ima mogućnost daljeg dodatnog stručnog obrazovanja na poslesrednjem specijalističkom nivou gde može da dobije jedno od zvanja frizer stilista – kreator fizure ili zvanje estetičar specijalista za dekorativnu kozmetiku – profesionalni šminker.

Nastavni plan - frizer za dame i gospodu                                              Udžbenici - Frizer za dame i gospodu

Završnim ispitom proverava se i promoviše stručna kompetentnost kandidata za samostalno obavljanje profesionalnih aktivnosti utvrđenih za obrazovni profil frizer za dame i gospodu. Završni ispit se sastoji od:

  1. 1. praktičnog rada
  2. 2. usmene provere znanja

PRAKTIČAN RAD

Praktičnim radom na završnom ispitu proverava se i promoviše  nivo praktične osposobljenosti kandidata za profesionalni rad, odnosno izvođenje frizerskih procedura iz područja rada frizera za dame i gospodu.

Sadržaji praktičnih zadataka obuhvataju sadržaje programa iz užestručnih predmeta:

  • nega i dekoracija kose
  • frizersko - estetske procedure kod muškaraca
  • frizersko - estetske procedure kod žena i
  • vlasuljarstvo i nega vlasuljarskih predmeta.

 

USMENA PROVERA ZNANJA

Usmenom proverom znanja na završnom ispitu proverava se nivo stećenih teorijskih znanja i sposobnosti i opšta stručna kompetentnost kandidata da ta znanja primenjuju u izvršavanju konkretnih radnih zadataka.

Ispitna pitanja za usmenu proveru znanja konstituišu se iz sledećih nastavnih predmeta:

  • preparati za negu i dekoraciju kose
  • osnove dermatologije i
  • preduzetništvo

 

Srednjoškolski obrazovni centar, moderna privatna škola, pruža učenicima sticanje praktičnog znanja, kao i stručan profesorski kadar. Zašto smo najbolja privatna škola? Zato što nam je interes učenika na prvom mestu. Zato što su nam roditelji saradnici u obrazovno vaspitnom procesu. Zato što osposobljavamo učenike za obavljanje poslova u okviru željenog profila i zato što obezbeđujemo kvalitetan rad bez pritiska i stresa u motivacionoj i konstruktivnoj atmosferi za učenje.
Misija naše škole je upravo to – pružiti učenicima kvalitetna i savremena stručna znanja koja će obezbediti stručnost u obavljanju posla, kao i uspešno napredovanje u daljem školovanju. Na taj način, kroz modernu i atraktivnu nastavu i individualni pristup učenicima, doprinosima razvoju odgovornih i zrelih ličnosti koje će biti osposobljene za aktivno, angažovano učešće u društvu.