Estetičar za negu ruku i stopala

Estetičar za negu ruku i stopala u savremenom društvu ima ne samo estetsku funkciju, već mnogo češće i više pripada grupi profesija koje su u neposrednoj funkciji prevencije i zbrinjavanja subpatoloških stanja, posebno na stopalima.

Tradicionalni sadržaji programa i metode rada sve teže mogu da zadovolje potrebe savremenog čoveka u toj oblasti. To je jedan od osnovnih razloga što su inovirani važeći nastavni planovi i programi obrazovanja za manikir i pedikir radnike i što su uvedeni novi stručni predmeti i sadržaji programa.

Moderno obrazovani estetičar za negu ruku i stopala treba da bude stručnjak koji će znati da uoči početne deformitete i da svojim profesionalnim aktivnostima utiče da do pojave ne dođe i da se nastale promene podvrgnu stručnoj lekarskoj kontroli.

U oblasti estetske nege masaža, posebno limfna drenaža donjih ekstremiteta, obezbeđuje značajne mogućnosti u pružanju pomoći kod edema usled umora, stajanja i drugih uzroka koji remete normalnu cirkulaciju.

 

Tokom školovanja učenici stiču veštine i osposobljavaju se za:

 • organizovanje rada u salonu za estetsku negu ruku i stopala
 • sprovođenje metoda asepse i antisepse
 • utvrđivanje kozmetičke dijagnoze i sprovođenje adekvatnih kozmetoterapijskih procedura na stopalima i rukama
 • izvođenje raznih vrsta masaža stopala i ruku
 • obučavanje klijenata za samomasažu
 • davanje stručnih saveta o kućnoj nezi i zbrinjavanju higijensko-estetskih problema na koži ruku i stopala
 • izbođenje mehaničke i hemijske depilacije
 • stručno zbrinjavanje subpatoloških promena na stopalima (dishidroze, hiperkeratoze, urasli nokti i sl.)
 • izvođenje estetskih i dekorativnih procedura na noktima

 

Po završetku školovanja estetičar za negu ruku i stopala ima mogućnost dokvalifikacije u četvorogodišnje profile (kozmetoterapeut) i da nastavi dalje školovanje u okviru poslesrednjeg specijalističkog obrazovanja (estetičar specijalista za dekorativnu kozmetiku – profesionalni šminker).

Nastavni plan - Estetičar za negu ruku i stopala

Završnim ispitom proverava se i promoviše stručna kompetentnost kandidata za samostalno obavljanje profesionalnih aktivnosti utvrđenih za obrazovni profil estetičar za negu ruku i stopala. Završni ispit se sastoji od:

 1. 1. praktičnog rada
 2. 2. usmene provere znanja

PRAKTIČAN RAD

Praktičnim radom na završnom ispitu proverava se i promoviše  nivo praktične osposobljenosti kandidata za profesionalni rad, odnosno izvođenje kozmetoterapijskih procedura iz područja rada estetičara za negu ruku i stopala.

Sadržaji praktičnih zadataka obuhvataju sadržaje programa iz užestručnih predmeta:

 • pedikir i manikir procedure
 • deformiteti stopala
 • dekorativna kozmetika nokata
 • masaža ekstremiteta

 

USMENA PROVERA ZNANJA

Usmenom proverom znanja na završnom ispitu proverava se nivo stećenih teorijskih znanja i sposobnosti i opšta stručna kompetentnost kandidata da ta znanja primenjuju u izvršavanju konkretnih radnih zadataka.

Ispitna pitanja za usmenu proveru znanja konstituišu se iz sledećih nastavnih predmeta:

 • preparati za negu i dekoraciju kože i nokata
 • dermatologije i
 • preduzetništvo
Srednjoškolski obrazovni centar, moderna privatna škola, pruža učenicima sticanje praktičnog znanja, kao i stručan profesorski kadar. Zašto smo najbolja privatna škola? Zato što nam je interes učenika na prvom mestu. Zato što su nam roditelji saradnici u obrazovno vaspitnom procesu. Zato što osposobljavamo učenike za obavljanje poslova u okviru željenog profila i zato što obezbeđujemo kvalitetan rad bez pritiska i stresa u motivacionoj i konstruktivnoj atmosferi za učenje.
Misija naše škole je upravo to – pružiti učenicima kvalitetna i savremena stručna znanja koja će obezbediti stručnost u obavljanju posla, kao i uspešno napredovanje u daljem školovanju. Na taj način, kroz modernu i atraktivnu nastavu i individualni pristup učenicima, doprinosima razvoju odgovornih i zrelih ličnosti koje će biti osposobljene za aktivno, angažovano učešće u društvu.