Estetičar specijalista za kulturu tela – fitnesterapeut

Fitnesterapeut je profesionalac koji je stručno osposobljen da predupređuje i zbrinjava probleme koji prate savremenog čoveka, a koji nastaju kao posledica svakodnevnog  stresnog načinom života. Bavi se razvijanjem motoričkih sposobnosti (snaga, izdržljivost, gipkost i brzina). On kreira sportske i rekreativne fitnes programe; fitnes programe namenjene ženama i muškarcima, kao i one koji su namenjeni osobama u trećem životnom dobu. Kreira antistres programe, programe vežbi za trudnice, kao i programe za druga stanja (postinfarktno stanje, šećerna bolest, visok krvni pritisak i druge hronične bolesti i stanja). U domen njegovog rada spadaju korektivni i rehabilitacioni programi koji mogu biti estetski i zdravstveno orjentisani.

Estetski orjentisani programi su usmereni na korekciju telesne mase (slim programi), oblikovanje figure, zatim anticelulit programi, programi za povećanje tonusa mišića (zatezanje tela).

Poseban akcenat je stavljen na programe aerobnog vežbanja:

 • low inpact aerobic,
 • high inpact visokog inteziteta,
 • dance aerobic (aerobna vežbanja uz popularnu muziku koja pokreće), a namenjene su svim vežbačima od početnika do najiskusnijih
 • step aerobic (aerobni trening uz korišćenje stepera), koji obezbeđuje izuzetan rad u mišićima donjeg dela tela
 • cardio-step program koji kombinuje primenu stepera i vežbanje visokog inteziteta
 • body styling – jednostavne aerobic koreografije, koje oblikuju i zatežu mišiće pomoću različitih rekvizita, povećavaju fleksibilnost i pokretljivost tela
 • hip-hop aerobic  predstavlja vežbanje uz novu  hip-hop muziku
 • aquabic predstavlja aerobno vežbanje u vodi i namenjen je naprednim vežbačima.

 

Zdravstveni programi su orjentisani na korektivnu gimnastiku:

 • prevenciju deformiteta grudnog koša,
 • nastanka i ublažavanje osteoporoze,
 • popravku i održavanje kondicije kod postoperativnih stanja,
 • otklanjanje i ublažavanje deformiteta kičmenog stuba, stopala i nogu.

 

Posebna obuka  posvećena je osposobljavanju kandidata da preveniraju i ublažavaju probleme koji nastaju kao posledica degenerativnih promena kičmenog stuba. Praktičan rad je obavezan u okviru nastave i zastupljen u visokom procentu a praktična nastava se odvija u razvijenim savremenim fitnes klubovima, wellness centrima, na bazenima pod rukovodstvom specijalizovanih stručnjaka za svaku oblast.

Po završetku školovanja, školovanje se može nastaviti na svim odgovarajućim visokim  strukovnim školama i  fakultetima.

USLOVI ZA UPIS

Pravo upisa imaju kandidati koji su završili srednje stručno obrazovanje u trogodišnjem i četvorogodišnjem trajanju u području rada zdravstvo i socijalna zaštita ili gimnaziju, uz uslov da imaju najmanje dve godine radnog iskustva.

Pri rangiranju jandidata za upis, pored opšteg uspeha iz srednje škole, vrednuju seocene iz predmeta fizičko i zdravstveno vaspitanje i biologija.

Nakon uspešnog završetka programa obrazovanja kandidati polažu specijalistički ispit. Ispitom se utvrđuje profesionalna osposobljenost kandidata.

Specijalistički ispit sastoji se iz: praktičnog rada i usmene provere znanja.

PRAKTIČAN RAD

Izvršavanjem praktičnog zadatka proverava se nivo praktične osposobljenosti kandidata za samostalno stručno izvršavanje konkretnih profesionalnih zadataka iz oblasti završenog obrazovanja.

Praktični zadaci konstituišu se iz sadržaja programa predmeta:

 • fizička aktivnost i zdravlje
 • fitnes programi i korektivne vežbe
 • mehanoterapijske procedure
 • sportske discipline i estetski izgled

 

USMENA PROVERA ZNANJA

Usmenom proverom znanja proverava se i promoviše nivo stečenih teorijskih znanja iz struke i opšta stručna kompetentnost kandidata.

Pitanja za usmenu proveru znanja konstituišu se iz predmeta:

 • primena računarske tehnologije u struci i
 • bromatologija i ishrana
 • kozmetologija

 

Nastavni plan - Estetičar specijalista za kulturu tela - fitnesterapeut

 

Srednjoškolski obrazovni centar, moderna privatna škola, pruža učenicima sticanje praktičnog znanja, kao i stručan profesorski kadar. Zašto smo najbolja privatna škola? Zato što nam je interes učenika na prvom mestu. Zato što su nam roditelji saradnici u obrazovno vaspitnom procesu. Zato što osposobljavamo učenike za obavljanje poslova u okviru željenog profila i zato što obezbeđujemo kvalitetan rad bez pritiska i stresa u motivacionoj i konstruktivnoj atmosferi za učenje.
Misija naše škole je upravo to – pružiti učenicima kvalitetna i savremena stručna znanja koja će obezbediti stručnost u obavljanju posla, kao i uspešno napredovanje u daljem školovanju. Na taj način, kroz modernu i atraktivnu nastavu i individualni pristup učenicima, doprinosima razvoju odgovornih i zrelih ličnosti koje će biti osposobljene za aktivno, angažovano učešće u društvu.